cruelty-free icke djurtestat

Vegan, vego, cruelty-free.. vad är skillanden?

Det är tyvärr fortfarande väldigt vanligt att produkter och varumärken säljer sig själva som veganska och cruelty-free när det kanske inte alltid är så. Till oss konsumenter finns därför en hel drös av veganska certifieringar och andra märkningar för att underlätta att hålla koll på vad som inte innehåller animaliska produkter, som inte blivit djurtestat och som inte heller kanske ägs av ett företag som i sin tur tjurtestar. Vart man drar sin egen gräns är upp till var och en men som konsument har man alltid rätt att veta vad produkten faktiskt innehåller och vart den kommer ifrån. 

Vi <3 veganskt!

Om du, precis som vi, vill hålla dig undan den typen av produkter som innehåller animaliska ingredienser eller som inte framställts på ett cruelty-free sätt är det dags att göra sig bekant med alla dessa veganska certifieringar och märkningar. Det underlättar i vardagen att kunna hålla utkik efter rätt symboler och kan bespara en tid genom att slippa stå och kika på innehållsförteckningen varje gång man handlar något nytt. 

Legitimitet & trovärdighet för de olika certifieringarna?

Hur mycket man faktiskt kan lita på de olika märkningarna och certifieringarna kan variera. Detta beror mycket på hur dessa sköts och hur ofta de som blivit godkända faktiskt kontrolleras. Det är värt att ha i åtanke när man står inför valet att handla en produkt som är märkt med en viss certifiering. När inte tillräckligt höga krav ställs eller om inte kontroller genomförs finns tyvärr risken att varumärken nyttjar dessa märkningar och certifieringar enbart för att kunna sälja mer av sina produkter. Man bör också ha i åtanke hurvida varumärket man handlar sin produkt för är veganskt och cruelty-free hela vägen upp i kedjan – i många fall ägs varumärket av något större företag eller varumärke som kanske inte alls är godkända av samma märkning/certifiering. 

Veganska märkningar och certifieringar

The Vegan Society

vegan society certifiering

Har funnits sen 1944 och ”grundade” då uttrycket vegan. The Vegan Society har tagit fram denna standard för hurvida en produkt ska få kallas vegansk. Denna märkning är den absolut enklaste att leta efter om man med säkerhet vill veta att produkten man tänkt köpa inte innehåller några som helst animaliska ingredienser, och såklart inte heller har djurtestats. 

Med tanke på hur länge de funnits så är det ett av världens äldsta märkningar för veganska produkter och licenserna håller 12-24 månader vilket innebär regelbundna kontroller av de märkta produkterna för konsumenternas säkerhet. Företagen som ansöker om denna certifiering går alltså själva med på att kontrolleras årligen. 

Fördelar:

En produkt Vegan Society-märkning innebär att produkten & tillverkningsprocessen är fri från animaliska produkter och biproduktermen. Produkten kommer inte heller ha testats på djur och inte heller innehåller GMO (Genetiskt modifierade organismer) Ser du denna märkning vet du att den är vegansk enligt alla tänkbara standarder!

Nackdelar:

Märkningen från The Vegan Society garanterar inte hurvida en produkt är ekologisk eller inte – det är helt enkelt någonting man får kolla upp själv. 

I’M VEGAN
Djurens rätt

im vegan

I’M VEGAN, eller 100% vegan, som certifieringen tidigare hette är ett initiativ från Djurens rätt. Detta är en veganmärkning som gäller för livsmedel, hygienartiklar och kosmetika.

Men vad hände med 100% veganskt? 

Märkningen har helt enkelt bara bytt utseende och namn, märkningarna tillhör fortfarande båda Djurens rätt och en del produkter är fortfarande märkta 100% veganskt tills det är dags för nya förpackningar. Alla företag får den nya loggan och märkningen. 

Fördelar:

En tydlig och enkel märkning som garanterar dig att produkten du köper är helt vegansk, fri från animaliska ingredienser & derivat. IM VEGAN garanterar dig även att inga djurförsök förekommer. 

Nackdelar:

Precis som med The Vegan Societys märkning så garanterar inte denna hurvida produkten är ekologisk eller inte. 

Cruelty-free märkningar och certifieringar

The Leaping Bunny

Leaping bunny veganskt

Detta är den egentligen mest omfattande standarden som varumärkena kan ansluta sig till när det rör sig om cruelty-free produkter. Denna certifiering handlar om att få bort djurtester ur försörjningskedjan och företagen får ansöka om ett godkännande genom att kunna visa på att djurförsök inte tillämpas någonstans i kedjan. Därför måste man visa på information om sina leverantörer, produkter och beståndsdelar. Standarden ska gälla för företagets samtliga produkter. I Sverige är det Djurens Rätt som ansvarar för The Leaping Bunny märkningen. 

Fördelar:

Att standarden kräver att företagen inte utför eller beställer djurförsök på produkter eller ingredienser och anger ett datum för när man inte längre kommer testa sina produkter på djur. Detta gäller alltså för företaget i sin helhet genom hela kedjan.

Nackdelar:

Kräver inte av företagen att de inte får innehålla animaliska ingredienser vilket alltså gör att denna märkning inte är vegansk! 

PETA Cruelty-free
The beauty bunny

cruelty-free kanin märkning vegan

The Beauty Bunny är PETAS märkning för cruelty-free smink där man av företaget som ansöker kräver att de lovar att inte varken själva utföra djurtester eller beställa dom. Detta gäller för såväl ingredienser som färdiga produkter. Det är egentligen ingenting mer än ett frivilligt löfte från företaget som söker i fråga och ska därför tas med en nypa salt. Du kan läsa mer om PETAS trovärdighet här

Fördelar:

En märkning som drivs av PETA och som kräver en signerad försäkran från företag att de inte utför, genomför eller betalar för tester på djur eller ingredienser och att de lovar att inte heller göra det i framtiden.

Nackdelar:

Tyvärr är PETA’s lista över cruelty-free varumärken betydligt längre än t.ex. The Leaping Bunny’s eftersom inga vidare kontroller görs mer än att företaget lovar att vara cruelty-free. Vi uppelver inte denna märkning speciellt trovärdig längre.