Veganmärkning och certifieringar

Det kan ibland vara svårt att hitta veganska eller vegetariska produkter om det saknas en tydlig veganmärkning. Många organisationer och föreningar gör vad de kan för att identifiera och guida konsumenter till företag som har ett helhetstänk kring djurhållning, miljö och rättvisa förhållanden.

6 veganmärkningar och cruelty free-certifieringar

Det finns mycket att tänka på när du väljer produkter. Här berättar vi om några utvalda certifieringar och märkningar för produkter som är veganska, cruelty-free eller miljövänliga. Klicka dig vidare för att läsa mer om respektive märkning.

01 I’m Vegan

I’m Vegan är Djurens Rätts egen veganmärkning och täcker livsmedel, hygienartiklar och kosmetika. En I’m vegan-märkning garanterar att produkten uppfyller Djurens Rätts hårda krav på förekomsten av animaliska produkter och djurtestning.

02 Vegan Society

The Vegan Society är en internationell märkning som sedan 1990 har hjälpt konsumenter att hitta produkter fria från animalier, inom alla möjliga kategorier. Håll utkik efter deras logga för att vara säker på att du får en vegansk produkt.

03 Choose Cruelty Free

CCF kontrollerar och sammanställer företag som tillverkar vegan-vänliga produkter, som är fria från animaliska ingredienser. På deras hemsida hittar du enkelt listor på företag som är godkända och rekommenderas för veganer världen över.

04 Fairtrade

Fairtrade är en välbetrodd märkning som sätts på varor, ingredienser och företag. Deras svarta märkning ser du ofta på livsmedelsprodukter som kaffe och bananer, och deras vita ingrediensmärkning på till exempel choklad eller nötblandningar.

05 Svanen

Svanen känner de flesta igen, och är en miljömärkning med hög trovärdighet. Märkningen ställer höga krav på produkters och företags miljöpåverkan, men är ingen garanti för att en produkt är vegansk eller ekologisk. Dubbelkolla den specifika produktens innehåll.

06 BDIH

BDIH är en märkning för kosmetika och mattillsatser och garanterar att produkten är naturlig och fri från vissa syntetiska ämnen. Kom ihåg att märkningen inte garanterar att produkten är vegansk eller ekologisk. Läs innehållslistan på produkten för att få mer information.