Vegansk sashimi

Många veganer tror att de får klara sig utan goda saker som sashimi, lax och tonfisk om de vill äta helt veganskt. Det finns dock många bra veganska möjligheter till mer klassisk mat. Ett exempel är vegansk sashimi – ett innovativt veganskt alternativ till traditionell sashimi.

Vegansk sashimi av lax och tonfisk

Traditionell sashimi är rått kött eller fisk, ofta tunnskuren lax eller tonfisk. Nu för tiden finns det fler olika veganska alternativ att köpa som påminner ganska mycket om den traditionella produkten – vegansk lax och vegansk tonfisk är bra exempel på detta. Numera finns det fler som producerar och säljer lax och tonfisk i veganska varianter, som har samma konsistens och utseende som vanlig fisk. Även smaken av vegansk lax och vegansk tonfisk påminner ganska mycket om den traditionella och därför smakar även vegansk sashimi ganska likt sashimi.

Vad är vegansk sashimi?

Vegansk sashimi är ett bra alternativ till veganer som saknar fisk. Du undrar kanske, hur en klassiker som sashimi, rå fisk, kan göras vegansk. Experter har kommit fram till, att konsistensen och utseendet är något av det viktigaste vid sashimi – och sen är smaken såklart också jätteviktig! Omega 3-rika oljor, glukos från tång samt tapiokastärkelse är några av de ingredienser som kan finnas i vegansk sashimi, som både smakar som, liknar och har samma konsistens och struktur som traditionell sashimi.

Recept med vegansk sashimi

Det finns fler olika sätt att laga mat med vegansk sashimi, och ofta är det bara fantasin som sätter gränserna. Härunder har vi tagit fram ett recept på en härlig vegansk sashimisallad, som du bör testa!

Vegansk sashimisallad

Denna blandning mellan saltat, marinerad, sotad tofu, inlagda polkabetor, syrliga snabbpicklade gurkor, nyttiga grönsaker och krispig sallat är himmelsk!

Gör så här:

  1. Marinera tofun i soja, ingefära, vitlök, risvinsvinäger, en vegansk fisksås sesamolja och lite chiliflakes i minst 30 minuter.
  2. Stek tofubitarna hårt och snabbt på hög värme utan olja. Det räcker med 30-50 sekunder på varje sida innan du häller lite av marinaden på stekpannan och steker i ytterligare några sekunder. Låt svalna.
  3. Skiva den skalade polkabetan så tunt det går. Blanda i en skål med risvinsvinäger, mirin och lite salt och låt stå i 30 min.
  4. Den skalade gurkan skivas i tunna, diagonala skivor innan den blandas med risvinsvinäger, socker, vatten och lite salt. Låt stå i 30 min.
  5. Anrätta en serveringsbräda med ett tunt lager polkabetor. Lägg krispig sallad och rädisor ovanpå. Toppa med picklade gurkor och avocadoskivor och lägg sen tofuskivorna i ett fint mönster på toppen. Avsluta med lite rostade sesamfrön och soja.
  6. Servera och njut!

Fördelar med att äta veganskt

Det finns många fördelar med att äta veganskt – bland annat är det bättre för miljön, det kan vara hälsosammare, du sparar pengar och du är bra mot djuren. Läs mer om fördelar med vegansk mat.

Om du funderar att börja äta veganskt men inte riktigt vet hur du ska ta dig an, rekommenderar vi att kolla Livsmedelsverkets artiklar om vegansk mat.