Tutorials

Tvätta sminkborstar – Guide till att rengöra syntetiska sminkborstar!

tvätta syntetiska sminkborstar

Hur ofta brukar du tvätta sminkborstar om du ska vara helt ärlig? De flesta av oss gör nog det allt för sällan. Mängden bakterier som samlas i just sminkborstar är nog med anledning till att göra det åtminstone en gång i veckan – men det är nog inte bara vi som varit slarviga med det. Det finns dock väldigt effektiva sätt att just tvätta sminkborstar på vilket gör det till en enklare historia och underlättar regelbunden rengöring. 

Rena sminkborstar – grunden till en lyckad make-up

En bra bas är alltid grunden till en lyckad, snygg make-up men det börjar inte bara vid basprodukterna. Det börjar nämligen redan i att ha rena och fräsha verktyg att jobba med – nämligen rena sminkborstar. Att lägga pengar på dyra sminkborstar och svampar är helt bortkastat om du inte har några planer på att ta hand om dom ordentligt. Försök att avsätta tid regelbundet för rengöringen av sminkborstarna, i slutändan kommer det förbättra dina resultat avsevärt. 

Tvätta sminkborstar - Guide till att rengöra syntetiska sminkborstar! Tutorials

Investera i bra sminkborstar

Som vi nämnde så är det viktigt att man tar hand om verktygen man köper, men det underlättar om man från början investerar i bra veganska sminkborstar. Att de klarar av att tvättas många gånger gör att de håller länge och därför helt enkelt är mer hållbara både för dig men också för miljön – istället för att behöva köpa nya hela tiden. Sparar helt enkelt på både pengar och på jordens resurser. 

Vad ska man rengöra syntetiska sminkborstar med?

För att rengöra syntetiska sminkborstar behöver du vegansk tvål eller diskmedel. Vi rekommenderar att tvätta syntetiska sminkborstar 1 gång per vecka med tvål, och 1 gång var 2-3e vecka med diskmedel för att verkligen bli av med allt smuts och fett. Det finns även rengöringsmedel anpassat för syntetiska sminkborstar att köpa i butiker. Det är inte nödvändigt att rengöra med men går precis lika bra om man hellre vill använda det. 

Rengöra sminkborstar steg för steg

Att tvätta sina sminkborstar är inte svårt och går inte att misslyckas med om du bara följer dessa mycket enkla steg! Tänk bara på att rengöra en sminkborste åt gången annars riskerar du att bakterier och smuts blir kvar i borsten om det inte görs noggrant. 

tvätta syntetiska sminkborstar

  1. Skölj sminkborstarna i varmt vatten (inte hett så du bränner dig, men varmt så att smutset i borsten får lättare att släppa) 
  2. Massera in vattnet i borsthuvudets strån under tiden du sköljer borsten.
  3. Applicera en liten mängd tvål/diskmedel i handen och rör borsthuvudet mot handflatan i cirkulära rörelser
  4. Skölj av och upprepa processen tills vattnet som sköljs ur inte längre är smutsigt 
Om man vill rengöra extra noggrant kan man använda sig av en rengöringsmatta för sminkborstar eller en handske. Dessa har ofta mönster på sig som gör att när du cirkulärt rör sminkborsten över kan du rengöra riktigt ordentligt och komma åt överallt inuti borsthuvudet. Det kan vara värt att investera i! 

Hur ska man torka sminkborstar efter rengöring?

Det är väldigt viktigt att man inte torkar sina borstar ståendes med borsthuvudet uppåt. Varför ska man inte torka sminkborstarna ståendes undrar ni kanske då? Jo, det som kan hända är att vattnet från borsthuvudet rinner ner i skaftet på borsten. 

Det kan leda till att vattnet löser upp limmet som håller ihop borsten vilket i sin tur gör att borsten helt enkelt går sönder och blir oanvändbar. Det kan också leda till att det blir fukt inuti borsten som får den att dofta ofräscht en lång tid efteråt.

 

Därför ska du helst torka dina borstar helt upp och ned i ett torkställ för sminkborstar. Dessa finns att köpa billigt och är väldigt effektiva. Det är absolut värt att investera i ett torkställ för sina sminkborstar eftersom det i längden förlänger livslängden på sminkborstarna. 

torkställ för sminkborstar

Ett jättebra torkningsställ för sminkborstar som dessutom låter de behålla sin form efter torkning. Finns på Lyko för 381 kr!

DYI torkningsställ för sminkborstar

Torka sminkborstar liggandes

Vill du inte investera i ett torkställ för sminkborstar, låt de torka liggandes isåfall – gärna lutandes lite neråt med borsthuvudet då nedåt. På så sätt rinner eventuellt överflödigt vatten i borsten och borsthuvudet ut på rätt ställe och sminkborstarna torkar korrekt utan att riskera att gå sönder!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *