Övrigt Nagelvård

Allt om Formaldehyd och varför det bör undvikas

vad är formaldehyd veganguide.se

Vad är formaldehyd?

Formaldehyd är en baskemikalie som används i en mängd olika industriprocesser som plasttillverkning. Men i ren form används det även som konserveringsmedel, bland annat i vardagliga produkter så som smink, hygienartiklar och även i rengöringsmedel. Ämnet kan också finnas i textil som behandlats med antiskrykelbehandling, så som i strykfria skjortor. Att man tvättat ett plagg eller en textil som behandlats med formaldehyd hjälper inte då man trots tvättningar kan hitta spår av ämnet i tygen. 

Varför används det?

I vatteninnehållande produkter behöver konserveringsmedel användas för att förhindra bakterier och svamp från att börja växa. Om kosmetiska produkter inte innehöll konserveringsmedel men innehåller vatten skulle dessa produkter relativt snabbt bli ofräscha och obrukbara. Konserveringsmedel i mat är någonting vi vet om och förstår varför det behövs, men i produkter vi ska ha i ansiktet och på huden vill man gärna veta mer om de ämna som används. Någonting som man generellt kan tänka på vid köp av kosmetika och andra skönhetsprodukter är att dessa generellt innehåller en väldigt liten mängd konserveringsmedel som oftast inte är skadlig för oss. Men, just formaldehyd är ett ämne som visat sig varit cancerframkallande och bör därför undvikas. 

Varför ska formaldehyd undvikas?

Problemet med många konserveringsmedel är att de kan leda till eller förvärra besvär så som eksem. Doftämnen är också någonting som generell orsakar eller förvärrar eksem och/eller kontaktallergi. EU har dock ett kosmetikadirektiv som reglerar halterna av just konserveringsmedel i färdiga produkter av just denna anledning, att försöka motverka eksem och hudirritation hos konsumenter. 

Formaldehyd tillsammans med flera andra ämnen klassas som CMR-ämnen, ett samlingsnamn för cancerframkallande, mutagena och reproduktions-störande ämnen.

Numera förbjudet i kosmetika

EU har bestämt att CMR-ämnen ska vara förbjudet i alla kemiska produkter som vänder sig till konsumenter och i kosmetiska produkter. Exakt när det kommer vara borta ur alla produkter på den svenska marknaden vet man inte. 

Vanligt i nagelvårdsprodukter

Formaldehyd har varit ett väldigt vanligt ämne i både nagellack och nagelförstärkande produkter. Det beror på att ämnet gör naglarna hårdare och lacken torkar snabbare när de innehåller formaldehyd, men tyvärr leder det ofta på lång sikt till att naglarna ändå flisar sig och gå sönder. 

Att hålla utkik efter i innehållsförteckningar för att undvika formaldehyd:

  • Formaldehyde
  • Formaldehyd
  • Formalin 

Andra konserveringsmedel som avger formaldehyd:

  • Imidazolidinyl urea (Imidurea, Germall 115)
  • Diazolidinyl urea (Germall II)
  • Quaternium 15 (kloroallylhexaminiumklorid)
  • DMDM hydantoin
  • 1,3,5-(2-hydroxietyl)-1,3,5-hexahydrotriazin (Grotan BK)
  • Methenamine

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *